Wat maakt honden zo speciaal? Liefde!

Ze kwispelen met hun staart om ons te begroeten en zijn blij dat ze ’s avonds kunnen knuffelen, maar voelen onze geliefde honden eigenlijk wel dezelfde liefde voor ons als wij voor hen?

“Houdt hij echt van mij of wil hij gewoon zo snel mogelijk zijn eten?”, vragen velen zich af als hun hond voor een lege eetkom met puppy oogjes zit te kijken. Kunnen honden echt van mensen houden zoals wij van hen houden?

Wat honden zo opmerkelijk maakt is niet enkel hun intelligentie, maar hun vermogen om liefdevolle relaties aan te gaan met andere soorten. Kortom, de mogelijkheid tot liefde voelen en uiten. 

Liefde en de wetenschap

In de wetenschap is de term liefde vaag en niet echt meetbaar, maar de mate tot verbintenis is dat wel. Honden blijken zich psychologisch te hechten aan hun baasjes. "Honden kijken echt op naar hun baasjes op een manier die vergelijkbaar is met de liefde tussen kind en ouder", voegt Wynne eraan toe. 


Oxytocine, ook wel bekend als het knuffelhormoon of gelukshormoon, is een belangrijke stof in de hersenen dat verantwoordelijk is voor het gevoel van intimiteit en verbintenis. Zowel bij mensen als bij honden is er oxytocine in de hersenen aanwezig. Oxytocine prikkelt het ‘genotscentra’ van de hond. Het wordt aangemaakt bij het zien van eten maar ook wanneer het baasje tevoorschijn komt. Zelfs de geur van het baasje is al voldoende om dit gelukshormoon te activeren.

Wil je de band tussen jou en je hond versterken? Hieronder enkele tips.

Probeer de lichaamstaal van een hond te vertalen naar menselijke taal. Wat betekenen de signalen die jouw hond je geeft? Stress, schrik, blijdschap…? Hoe komt een bepaald gedrag tot stand en wat is de aanleiding hiervoor?

Doe veel activiteiten samen met je hond en probeer hierbij samen te werken. Zo kan je samen een hindernissenparcours lopen en dit samen trachten te beëindigen. Is lopen niets voor jou? Dan kan je eventueel een zoek-, trek- of apporteerspel spelen. Koop hiervoor speelgoed dat bestemd is voor dit soort spelletjes zo zal het speelgoed langer meegaan. Motiveer je hond door hier en daar wat variatie toe te passen. Verandering van speelgoed, spel of locatie kan wonderen doen.

Veel plezier!


4 manieren waarop jouw kat zijn liefde uit