Tips voor het herkennen en voorkomen van gebitsproblemen bij je hond of kat.

Gebitsproblemen, zoals tandvleesontsteking en tandsteen, behoren tot de meest voorkomende zorgen bij honden en katten. Deze aandoeningen kunnen leiden tot aanzienlijke pijn en ongemak voor je huisdier. In dit artikel vind je enkele handige tips om gebitsproblemen bij je hond of kat te herkennen en te voorkomen.

 

Hoe herken ik deze gebitsproblemen?

Katten en honden hebben van nature de neiging om hun pijn, vooral gebitspijn, te verbergen. Dit gedrag komt voort uit hun instinct om zichzelf te beschermen als kwetsbare dieren in de natuur. Hoewel ze hun pijn kunnen verbergen, zijn er manieren om tekenen van gebitsproblemen bij je huisdier te herkennen en actie te ondernemen. Ontdek hoe je deze problemen kunt opsporen en effectief kunt aanpakken.

  • Slechte adem: tandvleesontsteking, tandplak, tandsteen en andere gebitsaandoeningen kunnen leiden tot een onaangename geur uit de bek van een hond/kat.
  • Aanrakingen rond het gebit vermijden: als ze aanrakingen rond de mond vermijden is dit meestal een teken dat ze pijn ervaren in of rond de mond.
  • Aan één kant kauwen: als een hond/kat pijn of ongemak ervaart aan één kant van zijn mond, kan het instinctief proberen te vermijden om voedsel aan die kant te kauwen om verdere irritatie te voorkomen.
  • Overmatig speekselen: dit kan een reactie zijn op pijn of ongemak in de mond.


Hoe vermijd ik deze problemen?

Aangezien je het welzijn van je huisdier wilt garanderen en pijn wilt voorkomen, is het belangrijk om manieren te vinden om deze problemen zoveel mogelijk te voorkomen. Leer hoe je dit kunt doen.

  • Tanden poetsen: Zoals bij mensen, is het essentieel om regelmatig de tanden van je huisdier te poetsen om mondirritaties en andere problemen te voorkomen. Gebruik hiervoor een tandenborstel en tandpasta speciaal ontworpen voor dieren.
  • Gebitsverzorgende voeding: Net zoals bij je eigen voeding, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de samenstelling van het voedsel van je huisdier. Probeer vaker voeding te vinden die gunstig is voor hun tanden en mondgezondheid. Zo zijn er bijvoorbeeld de Garden Bites. Deze kleurrijke snacks reinigen en verzorgen de tanden. 
  • Hydratatie: Zorg ervoor dat je huisdier voldoende water drinkt, aangezien hydratatie essentieel is voor een gezond gebit en tandvlees. Bij Design For Pets hebben we een uitgebreid assortiment aan eet- en drinkkommendrinkfonteinen en drinkflessen. Door dit ruime aanbod is er een optie voor elk moment van de dag. 


Als deze tips niet tot verbetering leiden, is het raadzaam om direct contact op te nemen met een dierenarts. Op deze manier zorg je ervoor dat je hond/kat de juiste hulp krijgt om zijn/haar gebitsproblemen aan te pakken.


De favorieten van Gert Verheyen en zijn katten