Zo kan je zien of je hond écht gelukkig is.

Een hond is jouw beste vriend waarmee je zoveel mogelijk mooie momenten wil delen. Natuurlijk wil je dat je hond gelukkig is! Maar hoe weet je nu of jouw hond écht gelukkig is? Hieronder drie belangrijke tekens dat jouw hond tevreden is en dat je de dingen goed doet.

Lichaamstaal

Een van de gemakkelijkste manieren om te weten of jouw hond gelukkig is, is door te kijken naar zijn lichaamstaal. Lichaamstaal is de sleutel tot het begrijpen van de emoties van jouw hond. Het is de fysieke weergave van hoe hij zich vanbinnen voelt.

Tevreden honden hebben een vrij ontspannen houding. Als je hond op zijn rug gaat liggen en hij zijn buik laat zien, bonuspunten voor jou! Dat betekent dat hij zich volledig op zijn gemak voelt en jou vertrouwt!

 

Als jouw hond wijd gespreide ogen en opstaande oren toont, is er iets wat zijn aandacht vraagt. Hij voelt zich niet ontspannen. Hetzelfde geldt voor een hond met de staart tussen de benen. Dit wijst vaak op angst.

 

Smakelijk eten

Een andere goede indicator is dat jouw hond goed eet. Honden die smakelijk hun eten opeten, en natuurlijk ook af en toe eens een snack, geven over het algemeen aan dat ze gelukkig zijn. Heeft jouw hond echter de neiging om eten te vermijden of helemaal te stoppen met eten, dan is dat een teken dat er iets mis kan zijn.

Het kan een eenvoudige verklaring zijn, misschien is uw hond kieskeurig en vindt hij het voedsel dat u hem geeft niet lekker. Probeer eens andere voeding. Als hij echter nog steeds niet eet, kan dat wijzen op een fysiek of mentaal probleem dat door jouw dierenarts moet worden onderzocht.


Gretig om te spelen

Spelen is een groot deel van het leven van een hond. Het is dan ook belangrijk dat jouw hond graag en veel speelt. Spelen is niet alleen goed voor het geluksniveau, maar ook voor vele andere redenen, zoals het tegengaan van verveling en het behouden van een gezonde geest. Jouw hond opgewonden zien raken van spelen of tijd met je doorbrengen is een belangrijke indicator van zijn geluk. Af en toe wat afwisseling in het spel of van speelgoed helpt zeer goed bij de motivatie tijdens het spelen.

 


Spelen met andere honden is ook een goed teken. Honden zijn roedeldieren en houden over het algemeen van interactie met anderen, tenzij ze in het verleden een traumatische gebeurtenis met andere honden hebben meegemaakt. Zien dat ze vrienden maken in het park of in het algemeen ontspannen zijn in de buurt van andere honden is een goed teken dat ze gelukkig zijn.

Voldoet jouw hond aan deze drie puntjes? Good job! Jouw hond maakt niet enkel jou gelukkig maar jij hem ook.  


Hoe hou ik mijn hondenkussen of hondenmand proper?