Waarom staart mijn hond mij aan?

Heb jij soms ook het gevoel dat iemand je aanstaart? Is die iemand toevallig een viervoeter? Als je je afvraagt waarom jouw hond jou aanstaart, lees dan zeker verder.


Dominantie

Vaak wordt gezegd dat een hond je aanstaart omdat hij dominantie wil uitoefenen over jou. Dit is een mythe. Volgens onderzoek is het duidelijk dat honden niet in competitie staan met ons om te strijden voor een rang in de hiërarchie. Maar waarom staren ze ons dan wel aan?

Anticipatie

Wanneer een hond je aanhoudend aanstaart op een relaxte manier, is dit vaak omdat ze wachten op iets dat gaat komen.

Is er een wederkerend moment elke dag waarop jouw hond jou ligt aan te staren? kijk dan eens naar het deel van jouw routine dat gewoonlijk volgt: is het bijna tijd voor de dagelijkse wandeling? Tijd voor het avondeten? Of misschien heeft jouw hond het tijdstip van de dag bepaald waarop je klaar bent met werken.

Wanneer jouw hond je afwachtend aankijkt doe je dus zeker en vast niets fout. Je hond anticipeert op iets dat zal komen.

Affectie

Heeft jouw hond ook af en toe van die puppy ogen wanneer hij jou aanstaart? Yes! Dit betekent dat jouw hond gek op je is. Een onderzoek heeft aangetoond dat een hond zijn niveau van oxytocine stijgt wanneer die naar een familiair persoon kijkt.

Dus ja, sommige honden kijken hun favoriete persoon gewoon aan omdat ze zo een sterke band hebben en dit hen een goed gevoel geeft.


Zorgen

Een hond met zorgen zal jou of een ander persoon vaak aanstaren met een gefronste wenkbrauw en een licht gesloten mond. Bovendien is er vaak meer wit rond de ogen te zien dan anders.

Wanneer een hond verlatingsangst heeft zal hij met zorgen naar jou kijken wanneer je bijvoorbeeld jouw schoenen aandoet en sleutels vastpakt. Naarmate de stress stijgt zal hij beginnen hijgen en eventueel janken.

Conflict

Houdt jouw hond een bevroren positie met intense staar aan? Let op! Dit is de meest zorgwekkende blik van een hond. Hij maakt zich duidelijk klaar voor een conflict. Wanneer je hier niet oplet kan de hond anticiperen op het conflict met grommen of zelf bijten. Deze staar kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer een hond over zijn eetpot hangt met de angst dat iemand zijn eten zal wegnemen. Blijft dit gedrag aanhouden? Contacteer dan een gedragstherapeut voor honden.


Help! Mijn kat krabt aan de zetel, hoe leer ik dit af?