Hoe speel ik met mijn kat?

Dagelijks 10 tot 20 minuten spelen met je kat is fijn, maar ook belangrijk voor de fysieke, mentale gezondheid van je kat.

Door vaak te spelen, zal je kat zijn natuurlijke gedrag kunnen uiten en minder kattenkwaad uithalen. Ook zal hij minder zin hebben om buiten op vogeltjes en anderen wilde diertjes te jagen.

Stimuleer zijn natuurlijke instincten

Het spelen is eigenlijk een uiting van zijn jachtgedrag. Katten worden vooral aangetrokken door nieuwe dingen en beweging. Speelgoed dat een tijdje op de grond ligt zal hij niet zo aantrekkelijk vinden. Berg het speelgoed op, wissel het om en geef regelmatig nieuwe dingen. Katten vinden het leuk om beweging in de verte te ontdekken, dus ga enkele meters van je kat staan om met een hengeltje te spelen of werp een knuffeltje weg.  Ook de snelle bewegingen zetten aan tot spelen. Beweeg speelgoed steeds van de kat weg en laat het achter een hoek of onder een kast verdwijnen.


Ontdek de favoriete speelstijl van jouw kat 

Zorg voor speeltjes in verschillende vormen en maten, zoals kleine speeltjes die uw kat kan oppakken en rondgooien en grotere speeltjes die hij goed kan vastklauwen en tegen kan trappelen. Speeltjes met een laser, speeltjes die bewegen of geluid maken... de keuze is oneindig.

Katten hebben een verfijnde neus en vinden het leuk om verschillende geuren te ontdekken. De meeste baasjes zijn bekend met kattenkruid of catnip dat je kan strooien op een krabpaal of in een speeltje kan steken.

Verrijk je kat, ook als je niet thuis bent.

Ligt uw kat in huis de hele dag binnen te slapen ? Hij zal zich misschien vervelen. Katten zijn sociale dieren die behoefte hebben aan gezelschap van bevriende katten. Ze leven bij voorkeur samen met familie. Verveling kan ook leiden tot problemen voor uw kat, zoals destructief gedrag, angst en overgewicht.

 Gebruik snacks als aanmoediging en beloning

Als uw kat gemotiveerd wordt door voeding, kan je hem wat extra stimuleren om te spelen door voedsel als beloning te gebruiken. Verstop snacks in huis te zodat uw kat op speurtocht kan gaan, of doe zijn brokjes in een slow feeder puzzel zodat uw kat moet werken voor zijn eten. Zo blijft hij langer bezig blijft en en is hij actiever.

Je kan snacks ook gebruiken als stimulans om je kat een paar trucjes te leren! Maar je moet wel veel meer geduld hebben dan met een hond. Opgelet, geef gezonde snacks met mate.


Dingen die je nog niet wist over slapende honden