Help! Mijn kat krabt aan de zetel, hoe leer ik dit af?

Ben je gekend met dit scenario? Of wil je ten koste vermijden dat je gloednieuwe zetel de favoriete krabpaal van je kat wordt? Katten krabben nu eenmaal en dat is heel normaal, maar moet dat persé op de plaats waar jij het net niet wil? Lees hieronder enkele tips.

Waarom krabt de kat?

Het is misschien wel goed om eerst te begrijpen waarom katten de behoefte hebben om te krabben. Krabben is normaal, natuurlijk kattengedrag. Katten krabben om verschillende redenen, namelijk de volgende:

  • Markeren van het territorium

De poten van een kat bevatten geurklieren en door aan dingen te krabben, komen geuren vrij die haar territorium afbakenen. Het is belangrijk voor de sociale structuur van katten om deze communicatiemethode te gebruiken. Zelfs als je maar één kat in uw huishouden hebt, zal zij de behoefte voelen om op deze manier informatie door te geven.

  • Onderhoud van de klauwen

Regelmatig krabben helpt de buitenste schil van de nagels te halen, zodat de klauw gezond blijft.

  • Stress ontladen

Als een kat stress heeft, krabt ze ook om geur af te zetten. Het ruiken van de eigen geur voelt vertrouwd en veilig

  • Stretchen

Haar nagels vastzetten en zich uitrekken aan een krabpaal zorgt voor een uitgebreide stretching van de spieren en pezen in het lichaam van een kat, van tenen tot nek en schouders.De juiste plaats om te krabben

Het is ondertussen duidelijk dat je kat een natuurlijke noodzaak heeft om te krabben. De kunst is om hem te laten krabben aan jouw krabpaal, krabplank, of ander krabobject in de plaats van aan jouw zetel. Daarom is het aangeraden om meerdere krabplaatsen in jouw huis te voorzien in het materiaal dat jouw kat verkiest.

Bovendien is de plek van de krabpaal ook belangrijk. Als de krabpaal niet op de goede plek staat of niet lang genoeg is, dan zal je kat nog steeds liever gebruik maken van je bank. Let daarom goed op de volgende punten bij het kiezen van een krabpaal:

  • Zet hem in de buurt van de deur of bij de slaapplek van de kat. Zo kan hij zich uitrekken na een dutje en is het ook goed voor zijn behoefte om te markeren.
  • Krabt je kat liever horizontaal of verticaal? Probeer beide mogelijkheden uit.
  • Zorg dat de krabpaal lang genoeg is zodat je kat zich kan uitrekken. 
  • Houdt je kat meer van de stoffen zetel, houten tafelpoot of rieten tapijt? Kies een krabpaal in het materiaal waar jouw kat het liefst aan krabt.
  • Zorg voor meerdere krabpalen en plankjes, op verschillende plaatsen, groot en klein.
  • Katten houden van stevigheid om zich goed te kunnen uitleven. Zorg er daarom voor dat de krabpaal stabiel is.


Foei! Of toch niet?

Voorkomen is in ieder geval beter dan genezen. Het is namelijk heel moeilijk om gedrag van een kat af te leren en katten krabben nou eenmaal, dat kun je niet helemaal afleren. Je kunt daarom het best zo vroeg mogelijk beginnen met een krabpaal. Beloon je kat wanneer hij naar de krabpaal loopt en wanneer hij daar gaat krabben. Probeer je kat niet te straffen wanneer hij aan de zetel krabt, hij zal nog meer stress krijgen en … krabben! Je kan de krabpaal extra aantrekkelijk maken door er wat catnip op te strooien.

Veel succes!


Wat maakt honden zo speciaal? Liefde!