Dingen die je nog niet wist over slapende honden

Hoelang slaapt een hond? Dromen honden? Heeft een hond een hondenbed nodig? Hoe kies ik de perfecte hondenmand of hondenkussen? Veel vragen met hieronder de antwoorden.

Hoelang slaapt een hond?

Een hond slaapt ongeveer 9 tot 14 uur elke dag. Dat is bijna de helft van zijn leven. Overdag zijn dat enkele kortere dutjes terwijl dat ’s nachts vaak een langere en diepere slaap is. De hond doorloopt dezelfde slaapcyclus als een mens. In tegenstelling tot een mens die een gemiddelde slaapcyclus heeft van 6-8 uur, is die van een hond slechts 45 minuten. Van die 45 minuten is de hond gemiddeld 20 minuten in een diepe slaap.

De hoeveelheid slaap die een hond nodig heeft hangt af van het ras, de grootte, de leeftijd en de activiteit. Grotere honden hebben vaak meer slaap nodig dan kleinere rassen. Puppies en oudere honden slapen ongeveer 18 tot 20 uur. Vooral puppies hebben meer slaap nodig aangezien dit belangrijk is bij de groei en ontwikkeling van de hersenen.

Dromen honden?

Wanneer een hond in zijn diepe slaap zit, zal deze vaak dromen. Het is wetenschappelijk bewezen dat kleinere honden, vaker maar korter dromen en dat grotere rassen minder vaak maar langer dromen.

Je kan een dromende hond herkennen aan de bewegende poten. Alsof hij aan het rennen is in zijn droom. Ook janken of blaffen kan een teken zijn van een actieve droom. Let op! Maak een dromende hond nooit wakker. Hij kan hierdoor schrikken.

Heeft een hond een bed nodig?

Een hond spendeert gemiddeld 5 uur per dag op zijn poten. De rest van de dag ligt deze neer. Aangezien slaap belangrijk is voor een hond is een goede slaapplek dat ook. Een hond voelt zich veiliger wanneer deze een eigen plekje heeft waar die kan relaxen en ongestoord kan slapen. Bovendien beperkt een kussen of mand het hondenhaar op jouw tapijt, zetel of bed. Wanneer een hond ouder wordt, kunnen er zich problemen ontwikkelen zoals artritis, heupdysplasie en andere gewrichtsproblemen. Een ondersteunend kussen is hierbij extra belangrijk. Zo zal naast de ondersteuning, de pijn ook verlichten.


Hoe kies ik het perfecte hondenbed?

Als je op zoek bent naar een nieuwe slaapplek voor jouw hond, dan is het belangrijk om met enkele zaken rekening te houden. Allereerst de maat, zorg ervoor dat jouw hond volledig op het kussen of in de mand past. Een ondersteuning van het volledige lichaam is belangrijk. Jij slaapt toch ook niet graag met jouw voeten uit het bed? Aangezien een hond zich graag veilig voelt is ook een te grote mand niet aan te raden.

Ten tweede is het materiaal belangrijk. Honden hebben scherpe nagels en bijten af en toe dingen kapot. Zo kies je best een stevig materiaal. Ook zijn er ergonomische hondenmanden en -kussens voor honden met gewrichtsproblemen. Zo is een stevige mand met memory foam hier ideaal voor.  

Als laatste criteria is er het model. Ligt jouw hond graag opgerold te slapen? Kies dan voor een hondenmand. Maar heeft jouw hond snel warm en ligt deze liever uitgestrekt te slapen? Kies dan voor een stevig hondenkussen.


Waarom staart mijn hond mij aan?